Choroby przenoszone przez żywność ze źródeł mikrobiologicznych są jednym z głównych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności i stanowią narastający problem zdrowia publicznego zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Ponadto ważne jest monitorowanie typowych organizmów powodujących psucie się produktów podczas produkcji, aby ograniczyć problemy zdrowotne i straty ekonomiczne spowodowane wycofywaniem żywności.
Metody rozpoznawania molekularnego do wykrywania patogenów przenoszonych przez żywność stają się coraz bardziej popularne, ponieważ testy PCR w czasie rzeczywistym mogą zapewnić wysoce specyficzne i czułe wykrywanie patogenów w krótszym czasie w porównaniu z powszechnymi metodami opartymi na hodowli. To szybkie wykrywanie patogenów przenoszonych przez żywność i innych mikroorganizmów w złożonych matrycach żywności ma kluczowe znaczenie dla utrzymania jakości żywności i zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Odstęp czasowy między analizą a uzyskaniem wyników ma ogromne znaczenie w przypadku żywności i produktów spożywczych o krótkim terminie przydatności do spożycia, takich jak świeże mięso, ryby, produkty mleczne i warzywa.
Zestawy ALScreen do wykrywania patogenów przenoszonych przez żywność są opracowywane w oparciu o odpowiednie normy ISO, które definiują metody PCR w czasie rzeczywistym do wykrywania określonych mikroorganizmów w matrycach żywności i pasz. Zestawy zawierają kontrole pozytywne oraz kontrole ekstrakcji, jeśli wymagają tego normy.